На Херсонщині з 2015 року регулярно проводиться мистецько-кулінарний фестиваль «Таврія-Борщ». Починаючи з 2021 року, за рішенням обласної ради, перша неділя вересня офіційно визнана Днем борщу в регіоні.

Фестиваль проходить уже третій рік в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і знову відбувається дистанційно. Цього року у заході взяли участь активні мешканки села Надеждівка.

Як повідомила нашому виданню керівниця Надеждівського сільського Будинку культури, Світлана Кошолап, учасниці фестивалю приготовили борщ, надихаючись рецептами з української літератури. Минулого року це був «Лизаветин борщ», за рецептом бабусі Лесі Українки, а цьогоріч – улюблений борщ Тараса Шевченка з сушеними карасями.

«З давніх-давен карасів підсмажували до хрускоту. Сучасні господині не ризикували доходити до такого ступеня просмаження, але намагалися відтворити автентичний рецепт борщу», – поділилася Світлана.

Окрім основних інгредієнтів, до борщу додали чорнослив, часник та буряк, підсмажений з лимонним соком. Карасів додали майже в самому кінці приготування. За словами пані Світлани, борщ вийшов неймовірно смачним і на другий день був ще кращим.

У приготуванні брали участь Світлана Кошолап, Людмила Швейнова, Люба Пономаренко та Ірина Вдовиченко. Вони не лише готували, а й співали українські пісні, в одній з яких є рядок «Борщ пахне Україною». Адже важливо підтримувати культуру харчування навіть у такий складний час.

Після завершення фестивалю, Херсонський обласний центр народної творчості випустить ілюстрований буклет «Український борщ з Таврійським присмаком», де будуть зібрані всі цьогорічні рецепти.

Білозерка.info

About Author
Тут Херсон

Новини Херсона та Херсонської області. Наша мета – забезпечити користувачів широким спектром поглядів та інформації про Херсонську громаду. Ми прагнемо сприяти інформаційному розмаїттю та об’єктивному інформуванню громадськості.

View All Articles

Related Posts