Згідно з дослідженням компанії Gradus Research, майже половина українців стали економити на продуктах у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Головною причиною таких змін у харчуванні є стрес.
Дані дослідження показали, що половина опитаних, а саме 49%, заявили про зміни у своїх харчових звичках від початку конфлікту. У групі молодих людей віком 18-34 цей показник сягає 54%. Основними факторами, які вплинули на зміни, є збільшення цін, постійний стрес та наслідки воєнних дій.
Зазначено, що стрес (83%) вважається головною причиною змін у харчуванні. Через емоційне напруження 49% споживачів почали харчуватися нерегулярно, 42% кажуть, що збільшили вживання нездорової їжі, а 41% втратили апетит та пропустили прийоми їжі. 19% респондентів зазначили, що почали частіше вживати алкоголь.
Через зростання цін 64% опитаних вибирають дешевіші продукти, а 48% частіше готують удома. З отключенням електроенергії та тепла пов’язані і інші зміни: 59% купують продукти з тривалим терміном зберігання, а 50% вживають більше холодних страв.
За словами засновниці компанії Gradus Research Євгенії Близнюк, українці навчилися адаптувати своє харчування до нових умов життя під час війни та блекаутів. Деякі люди забезпечили альтернативні джерела електроенергії, а деякі навіть розглядають виїзд через блекаути.
Згідно з дослідженням, бюджет на їжу скоротився, особливо серед людей віком 56+ (77% економлять). Водночас економію роблять на кондитерських виробах і морепродуктах (зменшення витрат на 49% і 48% відповідно), але практично не скорочують витрати на основні продукти, такі як хліб, олія, крупи, овочі та яйця – тут економія становить лише 11%.
Дослідження було проведено методом анкетування в мобільному додатку серед мешканців міст з чисельністю понад 50 тисяч осіб, за винятком тимчасово окупованих територій.
Пенсійна ситуація в Україні також є складною: лише 43% пенсіонерів отримують менше ніж 100 доларів пенсії. Понад половина з них живуть на 2 760 гривень в місяць. Серед всіх пенсіонерів, 10,34 мільйона отримують державну пенсію, але майже кожен четвертий з них, або 2,8 мільйона, продовжує працювати. Середня пенсія для пенсіонерів, які працюють, становить близько 6 257 гривень.
Також варто відзначити, що 70 підприємств південних регіонів України приєдналися до програми “Національний кешбек”, яка заохочує споживачів купувати українську продукцію та повертати 10% вартості покупок. Більше двох тисяч компаній на Півдні країни заборгували заробітну плату, загалом по Україні зафіксовано понад тридцять тисяч випадків заборгованості. Лідером серед південних регіонів за кількістю заборгованостей є Миколаївська область, за нею слідує Одеська область та Херсонська область.