
Французький пекар та волонтер Луік Нерві займається випіканням хліба та булочок, які безкоштовно роздає мешканцям Херсона, а також доставляє до прилеглих прифронтових територій.
Луік працює у мобільній пекарні, здійснюючи свою місію з початку повномасштабного вторгнення. Він зізнається, що Херсон став “містом його серця”, як зазначають журналісти Суспільне Херсон.
Волонтер має досвід не лише в пекарстві, але й у благодійності, адже це його п’ята поїздка до України, а до Херсонщини він прибув вдруге.
“Я відвідував Херсон минулого року в листопаді. Це місто справило на мене велике враження, і його страждання спонукали мене повернутися. Я обрав це місто через його героїзм та біль, і відтоді полюбив Херсон”, — розповідає Луік Нерві.
Рік тому Луік випікав у місцевому ресторані, а нині приїхав із мобільною пекарнею, що пришвидшує процес випікання хліба. Він використовує власні рецепти.
“Моя мета, як і раніше, — готувати хліб для цивільних осіб. Я безкоштовно пропоную його всім охочим. Завдяки співпраці з благодійним фондом “Польща допомагає Україні”, я можу дарувати хліб усім, включно з дітьми та літніми людьми. Це і є причина моєї присутності тут”, — зазначає він.
“У нас є два хаби: у Харкові та Херсоні. Ми прибули сюди більше року тому, після підриву Каховської ГЕС. Під час минулорічного візиту ми познайомились з Луїком, і цього року наш фонд підтримав його приїзд, аби він зміг забезпечити Херсон смачним хлібом”, — підкреслює волонтер благодійного фонду “Польща допомагає Україні” Олег Шуба.
Олег розповідає, що спілкуються з Луїком через перекладачів, проте мовний бар’єр не є перепоною для їхньої роботи. За один день команда випікає понад 700 буханок хліба, роздаючи їх у Херсоні та прилеглих громадах.
“Ми маємо все необхідне в мобільній пекарні: три печі, полиці, столик, а також інгредієнти, такі як сухе молоко та борошно. Наш автомобіль повністю оснащений. У нас смачний, свіжий хліб. Це важливо, адже у місті тривають обстріли, але тут ми створюємо затишну атмосферу. Люди приходять, спілкуються та відволікаються від жахіть війни”, — зазначає Олег Шуба.
Команда також випікає солодкі булочки з цукатами, фруктами та родзинками, які роздають дітям під час заходів.
На батьківщині, у Франції, Луік Нерві має власний бізнес — чотири пекарні. Його чекає родина: дружина та двоє дітей. Пекар планує продовжувати волонтерську діяльність, поки в Україні зберігатиметься потреба в допомозі. Херсон став важливою частиною його життя, і він планує відвідувати його раз на рік.
Фото: Суспільне Херсон