Генічеська МВА: діяльність в умовах тимчасової окупації громади


Призначення першої військової адміністрації на окупованій Херсонщині

3 червня 2022 року на Херсонщині, через відсутність місцевого самоврядування, створили першу військову адміністрацію. Нею стала Генічеська міська військова адміністрація. Метою створення було забезпечення функціонування системи управління громадою та захисту прав мешканців.

Попри окупацію, місцева громада чинить опір. Дехто виїхав, а інші лишилися і продовжують боротьбу. Про роботу адміністрації розповідає її начальник Євгеній Родіонов.

“Адміністрація почала свою роботу 3 червня 2022 року, і мене тоді ж призначили її керівником. Це було важке завдання, адже 14 травня мене звільнили з полону росіян, а вже 26 травня я виїхав з окупації”, – зазначає Родіонов.

За його словами, до війни у Генічеській громаді проживало близько 58 тисяч людей та функціонувало 66 населених пунктів, 25 шкіл, 25 дитсадків і 27 комунальних підприємств. На даний момент лише 27 працівників у виконавчих органах замість 281 до війни.

“Основна робота залишається незмінною – соціальний захист, освіта, культура і багато іншого. Через відсутність попередньої документації доводиться проводити величезну роботу з пошуку та аналізу інформації”, – додає Родіонов.

Перші кроки адміністрації були зроблені в Івано-Франківську. Пошук кваліфікованих працівників та забезпечення фінансових процесів виявилися першочерговими завданнями.

Генічеський автовокзал

“В липні виплати вчителям було поновлено, тому наша робота почала набирати оберти”, – розповідає Родіонов. Зараз адміністрація працює над вирішенням проблем соціальної та освітньої сфер, а також організовує допомогу жителям громади.

Основний склад працює в Івано-Франківську, а частина працівників виконує свої обов’язки дистанційно. Сам Євгеній Родіонов знаходиться у Чорнобаївській громаді та працює дистанційно.

“Співпраця з Чорнобаївською громадою допомагає нам накопичити досвід та підготуватися до викликів після деокупації”, – каже Родіонов.

Медицина залишається складним питанням, адже більшість медиків залишилися в окупації, а фінансування з НСЗУ припинилося.

“Кошти на рахунках лікарень зберігаються, але повний розрахунок можливий тільки після виїзду медика з окупації”, – зазначає Родіонов.

Основне джерело бюджету громади – ПДФО, що дозволяє реалізовувати програми підтримки військових та цивільних. У 2023 році було виділено 4 млн грн для ЗСУ, у 2024 – ще 2 млн грн на дрони.

Також завдяки співпраці з латвійською організацією “Foundation Agendurn” передано мікроавтобус Volkswagen для військової частини.

З 2023 року діє програма фінансової підтримки військовослужбовців та сімей загиблих героїв. 88 осіб вже отримали матеріальну допомогу на понад 1 млн грн.

Адміністрація також організовує збори коштів на FPV-дрони для військових.

Генічеська центральна лікарня

З організацією допомоги мешканцям громади активно працює робоча група. Було організовано забезпечення ліками та медзасобами для людей з хронічними захворюваннями.

“Найважливіше – це підтримка наших жителів, особливо тих, хто наразі перебуває за кордоном”, – каже Родіонов.

Також працює ЦНАП, який надає юридичні консультації та допомогу у відновленні документів.

Соціальний відділ також надає консультації з питань державної допомоги та грошових виплат, організовано відпочинок для дітей громади.

Моніторинг місць перебування дітей-сиріт також проводиться, щоб забезпечити їм необхідну підтримку.

“Працюємо на перемогу. Співпрацюємо зі всіма нашими жителями, щоб після деокупації повернутися додому і відновлювати громаду”, – підсумовує Євгеній Родіонов.



Мост