У Херсоні Наталія Мироненко відкрила власну кав’ярню двічі: перший раз після підриву Каховської ГЕС, другий – після обстрілу будівлі, що знаходилась позаду.

Про свій бізнес, котів та те, що допомагає триматися на плаву, читайте в нашому інтерв’ю.

– Пані Наталіє, розкажіть про вашу кав’ярню: коли ви її відкрили та чому вирішили це зробити?

– Це наш перший досвід із власним бізнесом. Після війни в Херсоні стало важко, не було роботи, а відповідно й зарплат. Тож ми з чоловіком вирішили створити заклад. Більшість робіт ми виконали самостійно, хоча барну стійку замовили. Загалом, все це було справжнє творчість – підфарбовували, доробляли. Пізніше нам подарували картину з котами. Мій чоловік замовив фотодрук на холсті, і з часом у нас утворилася досить значна колекція картин.

Ми знайшли та підготували приміщення з квітня по червень 2023 року і відкрилися практично відразу після підриву Каховської ГЕС. 15 червня подали першу чашку кави та отримали за неї оплату.

Коли ми стартували, думали, що це буде маленький бізнес, де ми зможемо заробити трохи грошей. Але насправді ми не лише про прибуток – ми створили атмосферу. У нас зібралась спільнота, де люди підтримують один одного. Це дуже приємно, особливо враховуючи обставини війни та обстрілів.

Аж ось 3 грудня 2023 року стався обстріл… Снаряд влучив у будинок за нами і розтрощив нашу кав’ярню. Більше нічого не залишилося – стільці, барна стійка, холодильники, морозильники, кавомашина – все було знищене. Єдине, що залишилось неушкодженим, – це я.

– Ви були там під час обстрілу?

– Так, я була з другом. Ми спілкувались, і раптом побачили спалах. Наступна мить – і ми вже на підлозі. У мого друга поранення, в нього застрягли уламки. Сигналізація працює, паніка, крики дітей. У мене зіпсований телефон, довелося знаходити і телефонувати на швидку. Дякувати Богу, мій друг вижив. Я вважаю, що він став моїм рятівником, бо кинувся на землю, і це врятувало йому життя.

На наступний день ми прийшли подивитися на знищену кав’ярню. Все побито, нічого не хотілось. Але люди почали приходити і запитувати: «Коли ви відкриєтеся?», «Чи варите каву?». Це наші люди! Це розуміння, що ми їм потрібні, підштовхнуло нас до відновлення.

– Скільки часу зайняв процес відновлення?

– Ми відремонтували дах, утворилось 33 дірки. Вирішували питання із стелею і підлогою. Вікна робили довго, адже в Херсоні така ситуація не є легкою. Поки йшло відновлення, я прикрашала приміщення, закривала дірки кульками. На нові столи не було коштів, тому ми вибрали красиві новорічні скатертини.

Останню дірку в барній стійці прикрили зеленою травичкою, як ніби так і планували.

Завершивши всі ремонти, ми знову відкрилися 19 грудня 2023 року, в день народження нашої баристи.

Люди приходили, приносили картини, гроші на відновлення, вітали нас. Це було особливе відчуття – ми зрозуміли, що саме тут і мусимо бути, роблячи добру справу.

До речі, деякі картини отримали навіть з Черкас. У нас багато цікавих робіт від постійних клієнтів, стоматології, зооволонтерів.

– Чому саме коти стали вашою темою?

– Ми завжди поряд з котами. У нас вдома три коти… один, на жаль, не пережив окупацію. Завжди годуємо котів, якщо бачимо.

– Чим ви займалися до створення власної кав’ярні?

– Я працюю з кавою все своє життя, але це було в барах та ресторанах, де кава була лише додатковим елементом. А от як бариста, спеціалізуюсь лише на каві вже шість років.

– Який секрет приготування смачної кави ви можете поділитися?

– Головне – це приготування кави з любов’ю.

Ми намагаємось тримати ціни доступними, адже знаємо, що наші клієнти не завжди мають можливість витрачати багато. Стараємось заробляти на кількості, а не на вартості.

– Які сорти кави ви використовуєте?

– У нас немає власного обладнання, тому ми співпрацюємо з виробником з Житомира. Вони пропонують суміш 70% арабіки та 30% робусти. Наша особливість – це італійська обсмажка, яка надає каві насиченості і аромату, відрізняється від традиційних середніх обсмажок та має шоколадно-горіховий присмак.

– Яка ваша особливість?

– Ми починаємо приготування кави о 6:40. Спочатку планували працювати з восьмої, але, оскільки багато людей приходить раніше, вирішили зрушити час відкриття на 7:00. Адже ми працюємо для людей.

Фото Марусі Басараб і Наталії Мироненко

Даний матеріал підготовлений в рамках проєкту стипендій для українських медіа від Лабораторії журналістики суспільного інтересу, що входить до програми «Голоси України» в рамках ініціативи Ганни Арендт, реалізованої Європейським центром свободи преси та медіа, за фінансування Федерального офісу Міністерства закордонних справ Німеччини. Грантодавці не впливають на редакційний контент і не несуть за нього відповідальності.

Місто Сонця – інформаційне видання, новини Херсона, Херсонщини, Події Херсон, Херсонські новини, Україна.

About Author
Тут Херсон

Новини Херсона та Херсонської області. Наша мета – забезпечити користувачів широким спектром поглядів та інформації про Херсонську громаду. Ми прагнемо сприяти інформаційному розмаїттю та об’єктивному інформуванню громадськості.

View All Articles

Related Posts